Een goed gemoed draagt bij aan succes

Het belang van emoties en gedachten in een zakelijke context

Naast de groep mensen die wegen zoeken naar persoonlijke groei en leven vanuit eigen kracht, beginnen veel mensen met NLP vanuit een motivatie om het beter te doen in hun werk. Ze zoeken wegen naar een betere verbinding met hun klanten, betere en meer doelgerichte communicatie, kortom: wegen naar meer succes en effectiviteit.

Voorbeelden van mensen die deelnemen aan de NLP Practitioner zijn onder andere:

  • Teamleiders en managers die hun teams beter willen aansturen
  • Coaches die manieren zoeken om hun cliënten nog effectiever bij te staan
  • Leraren die hun communicatievaardigheden willen ontwikkelen en zich beter willen verbinden met hun leerlingen
  • Ondernemers die op zoek zijn naar meer zelfvertrouwen en overtuigingskracht
  • Etc.

Je weet waarschijnlijk wel dat twee belangrijke componenten van NLP communicatie en rapport zijn. In alle NLP opleidingen wordt hier meer of minder aandacht aan besteed. Ook in de 12-daagse Practitioner van Splendesco is hier veel aandacht voor.

Onderbelicht aspect van succes

In dit artikel wil ik echter het met je hebben over een onderbelicht – en uitermate relevant – aspect van succesvol functioneren in een zakelijke context: je eigen gemoedstoestand.

Er is een nauwe relatie tussen je eigen gemoedstoestand en hoe goed je zakelijk functioneert. Redenen te over dan ook om in de opleiding aandacht te besteden aan twee belangrijke zaken die tezamen jouw gemoedstoestand beïnvloeden:

  • Emoties
  • Gedachten

Je gemoedstoestand vóór je laten werken

Er zijn nogal wat redenen om ernaar te streven meer controle te krijgen over je emoties en gedachten. Je leven wordt sowieso een stuk prettiger wanneer je in staat bent om daar meer controle over te hebben. Een misverstand dat vaak opduikt is dat het doel moet zijn om je altijd supergoed te voelen. Nu is dat een prima doel, maar dat is niet waar het in essentie om draait. Waar het om draait is dat je in staat bent je gemoedstoestand vóór je te laten werken in plaats van tegen je. Waarom is dat belangrijk in een zakelijke context?

Wie zich goed voelt verkoopt gemakkelijker

Vanuit een ontspannen gemoedstoestand is het veel gemakkelijker om je in een zakelijke context met anderen te verbinden. Vergeet niet: of je nu kwalitatief goed wilt lesgeven, je product beter aan de man of vrouw wilt brengen, effectiever wilt zijn in je werk als coach, je team beter wilt aansturen, … je bent het meest effectief wanneer mensen zich bij jouw prettig, comfortabel en veilig kunnen voelen. Iedereen die iets ‘verkoopt’, ‘verkoopt’ in eerste instantie een goed gevoel. Mensen zijn beter in staat zich bij jou goed te voelen wanneer jij je goed voelt.

Stappen zetten met vertrouwen

Denken dat je iets niet kunt is een verwachting over jezelf die vaak een self fulfilling prophecy wordt. Door te denken dat je iets niet kunt weerhoudt je ervan stappen te zetten die nodig zijn om je doelen te bereiken. Dat soort gedachten werken tegen je, tot het moment dat je in staat bent je gedachten om te buigen en je stappen gaat zetten. Zoals Pipi Langkous zegt: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.”

Relaxed uit je comfort zone gaan

Met vertrouwen in het diepeMeer groei en succes ervaren vraagt niet alleen dat je in actie komt. Het vraagt vooral om actie buiten je eigen comfort zone. Buiten je comfort zone ligt het gebied waar je leert en groeit. Het is net het echte leven :-) Om makkelijker dat gebied te betreden is het goed als je in staat bent om nieuwe situaties ontspannen tegemoet te treden met vertrouwen in je eigen vermogens zodat je telkens opnieuw in het diepe springt.

Opstaan en weer doorgaan

Tegenslagen zijn een deel van het leven. Ook in je werk zal het met enige regelmaat tegen zitten. Immers heb je niet alles onder controle. Als het een keer tegenzit, kun je gemakkelijker weer verder wanneer je in staat bent het goede uit het verleden mee te nemen en het nare achter te te laten. En dat betekent dat het slim is om beter te leren omgaan met  frustratie, woede of verdriet. Te lang blijven hangen in dat soort emoties betekent stilstand of achteruitgang terwijl de toekomst juist voor je ligt.

Oprechte verbinding en effectieve communicatie

De meest effectieve communicatie ontstaat wanneer je hebt geleerd om op jezelf te vertrouwen en je in staat bent ontspannen te zijn in je werk. Dat lukt alleen wanneer je goed met jezelf in verbinding staat. Je kunt nog zoveel leren over effectieve communicatie. Als je niet in staat bent om dat te doen vanuit wie jij bent, vanuit ontspanning en oprechtheid,  dan wordt communicatie een trucje dat je niet beheerst.

Persoonlijke waarden en werk

Werk wordt plezierig en effectief wanneer het past bij wie jij bent, bij wat jou drijft en wat jij belangrijk vindt in het leven. In werk dat daarbij aansluit kun je echt succesvol zijn. Het ontdekken van wat jou drijft en van jouw waarden, zijn onderdelen van de NLP Practitioner.

Hoe jij om gaat met je eigen emoties en gedachten is het centrale thema van het eerste weekend van de 12-daagse NLP Practitioner. Tegelijk is het de rode draad door de gehele opleiding: in een veilige, plezierige en ontspannen context ontstaan de beste leermogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *