Mentale vitaliteit leidt tot grotere productiviteit

… en een gezondere samenleving

Het is zaak om met slecht nieuws te beginnen als dat er is. Dus daar gaat ie: jaarlijks besteden wij als samenleving zo’n € 20.000.000.000,- aan de gevolgen van psychische klachten. Nou vind ik dat bedrag relatief onbelangrijk. Veel belangrijker is het dat achter dat bedrag duizenden mensen schuilgaan die op de een of andere manier niet goed in hun vel zitten. Die duizenden mensen werk(t)en vervolgens in tientallen bedrijven die hierdoor aan omzet, winst en productiviteit inboeten.

Stel je hebt een bedrijf met 100 werknemers waarvan er zich 10 per jaar ziek melden vanwege psychische klachten als stress, burnout, oververmoeidheid etc. Gemiddeld zijn zij twee weken per jaar thuis vanwege deze klachten. Bij gemiddelde kosten van € 300,- per werkdag, kost dat je bedrijf per jaar sowieso al € 30.000,-. Zijn ze in totaal gemiddeld vier weken thuis, dan kost dat al € 60.000,- op jaarbasis. Die geschatte kosten per dag zijn trouwens van een paar jaar geleden, en het verbaast me niet indien ze veel hoger zijn.

Wachten?

Tijd om wat te gaan doen en wel nu, en niet te gaan wachten tot werknemers drie of vier keer per jaar verzuimen zoals de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde suggereert. Voorkomen is ook hier beter dan genezen.

Dweilen met de kraan open

Helaas heeft het voorkómen van verzuim door psychische klachten te weinig prioriteit. Voor bedrijven liggen de prioriteiten bij het op gang houden van bedrijfsprocessen en voor arbodiensten geldt dat die al druk genoeg zijn met dweilen terwijl de kraan open staat.

Oorzaken weten en niks doen

Uitval door psychische problemen is voor een groot deel prima te voorkomen. Stress, frustratie, woede, gevoelens van onmacht etc. zijn vormen van gedrag die we bijna allemaal heel logisch vinden in het licht van een samenleving waarin er steeds meer van mensen wordt gevraagd, de onzekerheid groter wordt en er meer op mensen afkomt dan enkele decennia geleden.

Doordat we allemaal wel verklaringen vinden voor het ontstane probleem, en niet bij machte zijn om die samenleving anders in te richten, zoeken we niet meer naar oplossingen in de sfeer van preventie. Je kunt immers de werkelijkheid niet veranderen. Voor de betrokken mensen is het pompen of verzuipen. Gelukkig zijn er dan arbodiensten en ander hulpverleners die helpen om de brokstukken weer op te ruimen. Dat moet beter kunnen.

De echte oorzaak

Wie in meer detail kijkt naar het probleem die kan maar tot één conclusie komen: de wereld verandert en mensen hebben vaak te weinig geleerd om te gaan met de druk die alle veranderingen met zich mee brengen. Emoties en gedachten die mensen ervaren zijn een vorm van gedrag. Wanneer slechts een deel van de mensen gevoelens van stress, oververmoeidheid, neerslachtigheid ervaart dan betekent dat zeer waarschijnlijk dat zij niet hebben geleerd wat de grootste groep wel lijkt te hebben geleerd. Een gebrek aan educatie is dus eerder het probleem.

De oplossing

Mijn idee is dat iedereen gaat leren om mentaal vitaal door het leven te gaan, zodat iedereen – ondanks alles wat er op ze afkomt – zelf de controle houdt over zijn emoties en gedachten en zelf een keuze heeft of hij zich gestresst wil voelen of niet. Wanneer iemand weet wat hij kan doen om stressvrij te leven dan gok ik dat iedereen de keuze maakt om dan maar zonder stress te leven.

Mentaal vitaal leven

Dat klinkt allemaal mooi, maar wat is nou mentaal vitaal leven? Mentaal vitaal leven is een leven waarin je in staat bent om:

 • zelf te kiezen in hoe je iets ervaart onafhankelijk van wat er op je af komt
 • goed om te gaan met negatieve/destructieve gedachten
 • het verleden het verleden te laten en je te richten op jouw toekomst
 • de toekomst altijd met vertrouwen en ontspannen tegemoet te treden

Leren mentaal vitaal te leven met NLP

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) wordt al tientallen jaren door miljoenen mensen gebruikt om persoonlijk en zakelijk te groeien. Niet alleen daarvoor is NLP geschikt. Met name in coaching blijkt steeds weer hoe effectief NLP is in het trainen van mensen om beter om te gaan met hun eigen emoties en gedachten zodat ze daadwerkelijk mentaal vitaal leven.

Hoe draagt Splendesco bij?

Er zijn verschillende manieren waarop Splendesco invulling geeft aan de wens van organisaties om werknemers te trainen en coachen naar meer mentale weerbaarheid.

 • Opleiding tot Licensed Practitioner of NLP™
  Deze training is met name geschikt voor managers die willen leren beter en slimmer om te gaan met alles wat er op hun afkomt. Deelnemers leren onder andere vaardigheden op het gebied van:

  • beter communiceren
  • beter omgaan met gevoelens en gedachten
  • ontspannen leven ondanks alles wat er van buitenaf komt
  • verbinding maken met de ander
 • Training Mentaal Vitaal
  Een driedaagse training waarin werknemers leren om mentaal sterker te worden door beter en effectiever om te gaan met vervelende gevoelens als stress, woede, frustratie en met onhandige gedachten die optimaal functioneren in de weg staan. In het meest ideale geval wordt deze training gecombineerd met een after care traject dat bestaat uit individuele sessies met deelnemers. Dit traject is volledig op maat en heeft als doel om de positieve ontwikkelingen die volgen op de training op individueel niveau te borgen.
 • Stay on track coaching
  Deze vorm van coaching is een individuele training die zich richt op het voorkomen van uitval door psychische klachten. In deze individuele training leer je vaardigheden die je in staat stellen om beter en meer ontspannen om te gaan met alles dat op je af komt.

In een situatie dat er onverhoopt en ondanks alle maatregelen toch mensen uitvallen, biedt Splendesco ‘Back on track coaching’. Gemotiveerde werknemers die uitvallen zijn met deze vorm van coaching op de kortst mogelijke termijn weer aan het werk.

Tenslotte

Mijn tip is om niet te wachten tot iemand zich vier maal in een jaar ziek meldt voordat je in actie komt. Met actieve coaching of training in een vroeg stadium is veel uitval om psychische redenen te voorkomen. Wanneer je klaar bent met afwachten en liever een druppelende kraan direct repareert, neem dan contact op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *